A falugazdász tájékoztatója

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

A 2016-ban kiállított kártya alapú őstermelői 2018. december 31-ig voltak  érvényesek.

A március 20 után kiállított betétlappal az igazolvány csak a kiállítás napjától lesz érvényes !

A 2017-ben kiállított őstermelői igazolványok 2019 december 31-ig érvényesek. A 2020 és 2021 évre történő érvényesítéshez Szeptember végétől lehet jelentkezni . Az egyéb tudnivalók az előző számokban szerepelnek.

            Minőségbiztosítási és egyéb elszámolási okokból ezentúl a falugazdásznál mindennemű ügyintézés csak az őstermelői igazolvány, egyéni vállalkozók esetében a Kamarai kártya digitális beazonosítása után lesz lehetséges , ezért az a kérésem, hogy ezentúl az ügyintézéshez ezeket mindig hozzák magukkal.

             A 2019. évi támogatások igénylésével kapcsolatos tudnivalók!

A másodvetésű növényeket az eddigi gyakorlat szerint a vetés/ ültetéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni. Ettől az évtől az ellenőrzési gyakorlat meg fogja követelni a másodvetésű növények betakarítási idejének a bejelentését is.

            Ha az idei év során elemi kár ér bárkit, a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül azt be kell jelenteni az MKR elektronikus felületén. A gabonafélék esetleges aszálykárának a bejelentésére legkésőbb az aratás megkezdése előtt 15 napig van lehetőség.

A zöldségfélék, a szálas fehérje növények termeléshez kötött kiegészítő támogatást igénylő gazdáknak a 2019-es évre is gazdálkodási naplóz kell vezetni, mely az Internetről is letölthető, de nálam is beszerezhető.

A gyümölcsültetvények termeléshez kötött kiegészítő támogatását igénylő gazdákkal a korábbi évek gyakorlatának megfelelően helyszíni szemle jegyzőkönyvet kell kitöltenünk, ahol a hektáronkénti tőszám , beállottság , ültetvény kora kerül meghatározásra, illetve leigazolásra. Az érintett termelőket telefonon keresztül keresni fogom.

            Az Agrárkamarai tagdíjbevallásra, valamint a tagdíjfizetésre június 1 és július 15 között lesz lehetőségünk, pótbevallási időszak nem lesz !

Tagdíjfizetési osztályok:

  1. tagdíjfizetési osztály 0 Ft-tól 600 ezer Ft tagdíjalapig 2.000 Ft
  2. tagdíjfizetési osztály 10 millió Ft tagdíjalapig 5.000 Ft
  • tagdíjfizetési osztály 50 millió Ft tagdíjalapig 30.000 Ft
  1. tagdíjfizetési osztály 150 millió Ft tagdíjalapig 150.000 Ft
  2. tagdíjfizetési osztály 400 millió Ft tagdíjalapig 400.000 Ft
  3. tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalapig 750.000 Ft
  • tagdíjfizetési osztály 750 millió Ft tagdíjalap felett 1.000.000 Ft

 

Az előző évi gyakorlat alapján a  600.000 Ft  alatti árbevétellel rendelkező gazdáknak nem kell tagdíjbevallást készíteni, ha június 30-ig megfizetik a tagdíjat, nekik automatikusan a 2.000 Ft-os csekket postai úton fogják majd küldeni. Amennyiben nem kapták meg a csekket, tagdíjbevallás céljából kérem , jelentkezzenek.

A tagdíjbevallás elkészítéséhez szükséges a 2018. évi bruttó árbevétel, s ebből az agrártámogatások összegének ismerete. Célszerű az adóbevallásukat elhozni, abban ezek az adatok szerepelnek.

A tagdíjat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara 11749008-20190244 számú bankszámlájára banki átutalással, illetve a bevallás során igényelt, egyedi azonosítóval ellátott csekken lehet megfizetni.

Átutaláskor a közlemény rovatban fel kell tüntetni a kamarai tag kamarai regisztrációs számát, továbbá adószámát vagy adóazonosítóját.

 

Az aktuális információk, pályázati lehetőségek a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu  , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon , kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara