Utoljára frissítve:  2021. december 8.

 
FOTOVOLTAIKUS RENDSZEREK KIALAKÍTÁSA FORRÁSKÚTON
 

Az energetikahatékonysági fejlesztési terveinkkel összhangban szavazott a Képviselő-testület a „Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Forráskúton” tárgyú KEOP pályázat benyújtása mellett, melyen 14 746 848 Ft támogatásban részesültünk. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás három közintézményt fog érinteni, ezek a Közkonyha, Művelődési Ház és az Óvoda. Az említett helyszíneken összesen 84 db napelem kerül felszerelésre, melyek éves számított összteljesítménye 21 770 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 35-40%-os kiváltását tudja megvalósítani. Mivel a pályázat 100%-os támogatású, így a beüzemelést követően azonnali megtakarítást eredményez, nagyjából 20 tonna/év üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése mellett. Az időszakosan jelentkező többlettermelést az áramszolgáltató hálózatába táplálja a rendszer, illetve szükség esetén „hagyományos” módon, szintén a hálózatból kapja vissza a fogyasztó intézmény („kétirányú” mérőórán keresztül). Az elszámolás a törvény szerint a szerződéses egységáron, kilowatt alapon történik. A rendszer beüzemelése nyár végéig megtörténik. Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.

Projekt fontosabb adatai:

Kedvezményezett neve: Forráskút Község Önkormányzat

A projekt címe: Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Forráskúton

A szerződött támogatás összege: 14 746 848 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

Projekt megvalósítás tervezett befejezése: 2015.07.31.

A projekt azonosító száma: KEOP-4.10.0/N/14-2014-0067

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BEFEJEZŐDÖTT FORRÁSKÚT KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK NAPELEMES BERUHÁZÁSA

Forráskút Község Önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be a KEOP-4.10.0/N/14 Fotovoltaikus rendszerek kialakítása című konstrukcióra 2014-ben. A projekt a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása Forráskúton címet kapta. A 14 746 848 Ft-os, 100%-os intenzitású vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozzák.

2015.07.31-én a kivitelező befejezte a beruházást és megtörtént a műszaki átadás-átvétel is. A fejlesztés célja a fejlesztésben részt vevő intézményeink elektromos energia ellátásának kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek korszerű, környezetkímélő működés mellett. A beruházás három helyszínt fog érinteni, ezek a Közkonyha, a Művelődési Ház és az Óvoda épülete. Az említett helyszíneken összesen 20,6 kW teljesítményű napelem kerül felszerelésre, melyek éves számított összteljesítménye 21.770 kWh. Ez a helyszíni adottságoktól függően az egyes intézmények éves elektromos energia szükségletének körülbelül 35-40%-os kiváltását tudja megvalósítani.

Beépített rendszer típusok:

Közkonyha: 33 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel

1 db Fronius IG Plus 100 V-3 inverter

Művelődési Ház: 18 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel

1 db Fronius IG TL 4,6 inverter,

Óvoda: 33 db Amerisolar AS-6P30 250 polikristályos napelem panel

1 db Fronius IG Plus 100 V-3 inverter,

Az önkormányzat a környezetvédelmi prioritásokat szem előtt tartva törekszik a települési környezetvédelem erősítésére és a környezetbiztonság növelésére is. A beruházás megvalósítása révén a környezeti terhelés mérséklésével hozzájárul a helyi, tágabb értelemben a regionális környezeti állapot javulásához.

Bízunk benne, hogy a gyártó által vállalt 25 év garanciális időt alapul véve hosszú időn keresztül tudjuk az intézményeinket korszerű, olcsó és környezetbarát elektromos energiával ellátni.