A falugazdász tájékoztatója

 

A  tavaszi fagykárt, jégverést, aszálykárt szenvedett termelők, akinek a Kormányhivatal megállapította a tábla szinten a 30 %-os kiesést és erről határozatot kaptak , november 1 és 30 között kell benyújtani a Kárenyhítési kifizetési kérelmet.

Szükséges információ a tárgyévi , ( azaz a 2019-es évi ) megtermett termés mennyiségi adata ( kg, t adatok !!!)

 

A 2019. évi támogatási kérelmekkel kapcsolatos információk :

A kérelmek helyszíni ellenőrzése a területen általában befejeződött, s megkezdődött a támogatási előlegek kifizetése is.

A termeléshez kötött növényalapú ( zöldség ,  pillangós szálas növények (lucerna )) támogatást igénylő gazdáknak Gazdálkodási naplót kell majd vezetniük, melynek a pontos formátuma nálam beszerezhető , az érintett gazdákat kérem , érdeklődjenek. Ezek ellenőrzése jelenleg is zajlik az Államkincstár részéről, melyről előzetesen értesítik a kijelölt ügyfeleket. Az ellenőrzés alatt álló termelők esetében az előleg kifizetése biztos, hogy késni fog.

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

A 2017-ben kiállított kártya alapú őstermelői igazolványokat 2017 , 2018 , és 2019-re érvényes betétlappal láttuk el , ezek az igazolványok 2019. december 31-ig érvényesek. Szeptember 1-től lehetséges az előre mutató hatályú ( 2020 január 1-től érvényes ) betétlapok kiállítása, elsősorban azon termelők esetében , akik 2020-as év elején kívánnak értékesíteni. Minden termelőt kérem , hogy nézzék át a kártya alapú őstermelői igazolványaikat, s amennyiben az érvényesség kezdete 2017 évre esik, úgy keressenek.

            Az Agrárminiszter a 35/2019 (VII.15.) rendeletével módosította a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010-es FVM rendeletet. Ennek legfontosabb változása a növényvédő gépek időszakos felülvizsgálatára vonatkozó szabályozás változása.  Jelen információink alapján akinek 5 évnél régebbi gyártású árutermelésben használt permetező gépe van, az első öt évben egy alkalommal, majd ezt követően három évenként időszakos műszaki felülvizsgálatot kell végezni a vonatkozó jogszabály alapján. A rendszer kialakítása , végrehajtási utasítás még folyamatban van, de valószínűleg december 31-ig a NÉBIH honlapján közzétett nyomtatványon jelezni kell a műszaki felülvizsgálat iránti kérelmet. Remélhetőleg a következő lapzártáig  rendelkezni fogunk pontosabb információkkal.

            Minőségbiztosítási és egyéb okokból a falugazdásznál mindennemű ügyintézés csak az Őstermelői igazolvány , ( vállalkozók esetében Kamrai kártya ) elektronikus beazonosítása után lesz lehetséges, ezért arra kérek mindenkit, hogy ezt ezentúl mindig hozzák magukkal.

Az aktuális pályázati lehetőségek  a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara