A falugazdász tájékoztatója.

Tisztelt Termelők !

A 2021. évi Egységes kérelmekkel kapcsolatos tudnivalók :

A támogatási előlegek kifizetése folyamatos,június 30-ig kell a teljes körű kifizetéseket teljesíteni a Magyar Államkincstárnak

A térségünkben most kevesebb termelőt ellenőriztek, mint az előző évben, de a légi felvételek felújítása , s arra alapozottan az  érintett blokkok felülvizsgálata , a blokkhatárok, valamint azok adatainak a korrekciója folyamatosan zajlik , ezért az érintett gazdák kifizetése csúszik.

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Tavaly lépett hatályba  a 2020. évi CXXIII. törvény a családi gazdaságokról és az őstermelői tevékenységről , amely alapjaiban változtatja meg a mező- és erdőgazdálkodási tevékenységek végzésének a módját , a család, mint gazdálkodási egység üzemi formáit, működésük szabályait. A teljesség igénye nélkül  az új működési formák a következők:

  1. Egyéni Őstermelők
  2. Őstermelők családi gazdasága
    A közös őstermelői igazolvány és a családi gazdaság működési formák összevonásával létrejövő új működési forma került bevezetésre, mely szerződéssel alapul.
    3. Családi mezőgazdasági társaság (a továbbiakban: CSMT):Új minősítő kategória biztosítása a társasági formában működő gazdaságok számára.

Az új törvényi szabályozással megszűnt az őstermelői igazolvány ,minden őstermelőautomatikusan 2021 január 1-tőlőstermelőnek minősül. Betétlapot az Agárkamara honlapjáról szabadon lehet nyomtatni, nem kell érvényesítésre behozni.

A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők és a családi gazdaságok automatikusan az Őstermelők Családi Gazdaságának ( ÖCSG) nyilvántartásába 2021 január 1-től bekerültekÖCSG alapító szerződést kellett megírni és benyújtani 2021.december 31-ig.

A piacokon a számlára , felvásárlási jegyre ezentúl az őstermelői igazolvány száma helyett a FELIRszámot kell feltüntetni. Ezt , valamint a NÉBIH Tevékenység azonosító számot jól láthatóan ki kell helyezni a piacon !!! Ezek a számok a https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo%20kereso linken mindenki számára hozzáférhető, név és születési dátum megadásával.

Ezen túl ügyintézés csak akkor szükséges, ha az őstermelői , vagy az ÖCSG adattartalomban bármiféle érdemi változás történik ( új kultúra , földterület, tevékenység stb. rögzítése, ÖCSG alapítás, módosítás…)

Egyéb információk

A nitrát adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodóknak (emlékeztetőül: 5 nagyállat-egységnél több állatot tartanak , vagy nitrát érzékeny területen gazdálkodnak ) a gazdaságukban 2021 január 1 és a 2021 december 31 között keletkezett és felhasznált szerves – és műtrágya vonatkozásában a nitrát jelentést  2022 március 31-ig kell elkészíteni.

Az anyajuhtartás támogatási kérelmének benyújtása 2022.március 20, csak elektronikusan lehet benyújtani, szükséges hozzá az instruktor igazolása ( nem kell csatolni ). Az érintett juhtenyésztő gazdákat kérem , vegyék fel a kapcsolatot az instruktorral !

Viharkár !

  1. január 30-án az országon nagy erejű szélvihar söpört végig, mely jelentős károkat okozott a fóliaházakban, sátrakban. Ezzel kapcsolatban aki bejelentette nálam a káreseményt, március 7 és 11 között lehet a MÁK Elektronikus kérelemkitöltő felületén benyújtani a kárenyhítési támogatási kérelmet. 1,5 Mrd Forint van erre a célra elkülönítve, 1000 Ft/négyzetméter a fóliaszakadásra, 1500 Ft/ négyzetméter a fóliaszakadás+ vázszerkezet károsodásra, a keretösszeg erejéig. Minden érintett termelőt kérek, hogy március 7 és 11 között jelentkezzenek.

A 2022. évi Egységes Kérelem beadási időszaka Április 4-től  lesz lehetséges, a benyújtási határidő május 15 ! A járványügyi helyzettől függően valószínűleg az idei évben már személyes ügyfélfogadás keretében lesz lehetőség a kérelmek benyújtására. Ehhez időpont egyeztetésre március 20-25 után lehet jelentkezni.

Alapjaiban a támogatás rendszere 2022-ben még nem fog változni, de még nincs aláírt támogatási rendelet. Részletek később várhatók. Előreláthatólag március végén, április elején a támogatások feltételeinek ismeretében mindkét településen tájékoztató előadást szeretnék tartani, ennek az időpontja még nem ismert, a megszokott módon a pontos időpontról értesítéssel leszek.

 

Az aktuális pályázati lehetőségek a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu  a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

A koronavírus járvány miatt érvényben maradnak vírus terjedését megelőző rendelkezések : arcmaszk és kézfertőtlenítő használata kötelező , egymástól legalább másfél méter távolságtartás kötelező , emiatt a létszám korlátozása lesz az ügyfélvárakozóban . A kis alapterületű ügyfélvárakozó helyiségek miatt az ügyintézés telefonos időpont-egyeztetés alapján fog történni

Minőségbiztosítási okokból a Falugazdász hálózatnak napra készen dokumentálni kell az egyéni tanácsadást, ügyintézést, melynek célja a Hálózat működésének finanszírozása pályázati forrásokból. A lényeg, hogy az ügyintézéskor az Ügyfelek nyilvántartásban lévő telefonszámukra a banki tranzakciók jóváhagyásához hasonlóan egy három számjegyű sms kód érkezik, melyet be kell diktálniuk majd nekem. Emiatt az a kérésem , hogy az ügyintézéskor a telefonkészüléküket hozzák el.

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven,

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági Kamara