A falugazdász tájékoztatója.

 

Tisztelt Termelők !

Minden kedves ügyfelemnek egészségben és eredményekben gazdag boldog új évet kívánok !

 

A 2021. évi Egységes kérelmekkel kapcsolatos tudnivalók :

A támogatási előlegek kifizetése: az előzetes információk alapján az év végi leállást követően 2022. január 20-tól kezdik meg ismét a kifizetéseket.

A térségünkben most kevesebb termelőt ellenőriztek, mint az előző évben, de a légi felvételek felújítása , s arra alapozottan az  érintett blokkok felülvizsgálata , a blokkhatárok, valamint azok adatainak a korrekciója folyamatosan zajlik , ezért az érintett gazdák kifizetése csúszik. A teljes körű kifizetéseket június 30-ig kell teljesíteni a Magyar Államkincstárnak . A termeléshez kötött növényalapú támogatások, ahol gazdálkodási napló vezetési kötelezettség van, a napokban fogják kiértesíteni azokat a termelőket, akiket ellenőrizni fognak. Az erre való felkészülés érdekében kérem az érintetteket, hogy keressenek.

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Tavaly lépett hatályba  a 2020. évi CXXIII. törvény a családi gazdaságokról és az őstermelői tevékenységről , amely alapjaiban változtatja meg a mező- és erdőgazdálkodási tevékenységek végzésének a módját , a család, mint gazdálkodási egység üzemi formáit, működésük szabályait. A teljesség igénye nélkül  az új működési formák a következők:

  1. Egyéni Őstermelők
  2. Őstermelők családi gazdasága
    A közös őstermelői igazolvány és a családi gazdaság működési formák összevonásával létrejövő új működési forma bevezetése, mely szerződéssel alapul.
    3. Családi mezőgazdasági társaság (a továbbiakban: CSMT) tervezett létrehozása:
    Új minősítő kategória
    biztosítása a társasági formában működő gazdaságok számára.

Az új törvényi szabályozással megszűnt az őstermelői igazolvány , ezáltal megszűnt az őstermelői igazolvány érvényesítésével és a betétlap érvényesítéssel kapcsolatos tennivaló. Helyette az őstermelői nyilvántartás lép életbe.

Minden őstermelő automatikusan 2021 január 1-től őstermelőnek minősül.

A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők és a családi gazdaságok automatikusan az Őstermelők Családi Gazdaságának ( ÖCSG) nyilvántartásába 2021 január 1-től bekerültekÖCSG alapító szerződést kellett megírni és benyújtani 2021.december 31-ig.
Ez a határidő a járvány okozta veszélyhelyzet miatt valószínűleg június 30-ig hosszabbításra kerül.

A piacokon a számlára , felvásárlási jegyre ezentúl az őstermelői igazolvány száma helyett a FELIR számot kell feltüntetni, Ezt , valamint a NÉBIH Tevékenység azonosító számot jól láthatóan ki kell helyezni a piacon !!! Ezek a számok a https://portal.nebih.gov.hu/ostermelo%20kereso linken mindenki számára hozzáférhető, név és születési dátum megadásával.

Ezen túl ügyintézés csak akkor szükséges, ha az őstermelői , vagy az ÖCSG adattartalomban bármiféle érdemi változás történik ( új kultúra , földterület, tevékenység stb. rögzítése, ÖCSG alapítás, módosítás…)

Egyéb információk

A nitrát adatszolgáltatásra kötelezett gazdálkodóknak (emlékeztetőül: 5 nagyállat-egységnél több állatot tartanak , vagy nitrát érzékeny területen gazdálkodnak ) a gazdaságukban 2021 január 1 és a 2021 december 31 között keletkezett és felhasznált szerves – és műtrágya vonatkozásában a nitrát jelentést  2022 március 31-ig kell elkészíteni.

A NATURA 2000 területen gazdálkodó személyek, akik kiegészítő támogatást igényeltek, ezzel kapcsolatosan gazdálkodási naplót kell benyújtani elektronikusan január 31-ig. Kevés termelő érintett, őket kérem, jelentkezzenek.

Az aktuális pályázati lehetőségek ( Jelenleg nyitott a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése !!!)   a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

A koronavírus járvány miatt továbbra is érvényben maradnak vírus terjedését megelőző rendelkezések : arcmaszk és kézfertőtlenítő használata kötelező , egymástól legalább másfél méter távolságtartás kötelező , emiatt a létszám korlátozása lesz az ügyfélvárakozóban . A kis alapterületű ügyfélvárakozó helyiségek és a téli időjárás miatt az ügyintézés telefonos időpont-egyeztetés alapján fog történni

A személyes jelenlétet nem igénylő ügyintézésre továbbra is lehetőség van, ezért célszerű a telefonos egyeztetés.

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven,

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági Kamara