A járványügyi veszélyhelyzet idején a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbította a kormány annak érdekében, hogy csökkentsük a személyes találkozások számát. 2022. június 30-án azonban valamennyi, 2020. március 11. és 2022. május 31. között lejárt vagy lejáró személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél érvényessége lejár.

Kérjük, hogy ellenőrizze okmányai érvényességét, és ha szükséges, mielőbb intézkedjen meghosszabbításukról elkerülve a későbbi kényelmetlenségeket, amelyek a lejárt okmány ellenőrzése során érhetik külföldi vagy akár belföldi utazáskor, bankban, gyógyszertárban, postán és más élethelyzetekben. A leggyakoribb okmánytípusok: személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél.

Az okmányok cseréjére még szűk 2 hónap áll rendelkezésre. Az iratok érvényességének meghosszabbítása időpontfoglalás nélkül intézhető az ország több mint háromszáz kormányablakában illetve a kormányablak buszokban. A kormányablakok munkatársai folyamatosan végzik az okmányok cseréjét, időpontfoglalással és időpontfoglalás nélkül is. Csongrád-Csanád megyében május 2- tól a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat, azaz a kormányablak busz is a kistelepüléseken élők rendelkezésére áll a lejárt okmányok cseréjére. A megyében májusban 44 kistelepülésre, valamint a május 5-től 7-ig tartó hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásárra is érkezik a mobilizált kormányablak ügyfélszolgálat.

A kormányablakok nyitva tartásáról és a kormányablak buszok menetrendjéről a kormanvablak.hu oldalon tájékozódhatnak.

Fontos tudni, hogy a 2020. március 11. és 2020. június 3., illetve 2020. november 4. és 2022. május 31. között lejárt egyéb okmányok (pl. parkolási igazolvány) szintén csak 2022. június 30-ig érvényesek, a két időszak között, 2020. július 4. és 2020. november 3. között lejárt egyéb okmányok pedig már jelenleg sem hatályosak!

A vezetői engedély megújítása ügyfélkapun keresztül online is intézhető – a háziorvos által elvégzett alkalmassági vizsgálatot követően – a magyarorszag.hu weboldalon. A gépjárművek lejáró műszaki érvényessége esetében a műszaki vizsgaállomásokat kell felkeresni, amennyiben ezt követően indokolt, akkor a forgalmi engedély cseréjét a kormányablakokban végzik.

Kérjük, hogy akinek lejárt valamelyik okmánya, mielőbb foglaljon időpontot vagy keressen fel egy kormányablakot, kormányablak buszt és ne hagyja az utolsó pillanatra a megújítást!