A falugazdász tájékoztatója

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatti rendkívüli munkarend feloldásra került, az ügyfélfogadás a korlátozó intézkedések elrendeléséig a megszokott rendben zajlik. Továbbra is érvényben maradnak vírus terjedését megelőző rendelkezések ( arcmaszk használata, létszám korlátozása az ügyfélvárakozóban ).

A személyes jelenlétet nem igénylő ügyintézésre továbbra is lehetőség van, ezért célszerű a telefonos egyeztetés.

 Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolvány kiállításának , bevonásának és érvényesítésének a szabályai nem változtak, személyes ügyintézés és személyes jelenlét szükséges ! A 2020-ban hatályát vesztő igazolványok cseréjére jelen jogszabályok mellett október 1-től lesz lehetőség, de nem hivatalos információk alapján ez ügyben változások várhatóak.

A 2020. évi Egységes kérelmekkel kapcsolatos tudnivalók :

A kérelmek módosítására szeptember hónapban korlátozottan, az esetek egyedi megbeszélése után telefonon is lesz lehetőség .

A másodvetésű növényeket az eddigi gyakorlat szerint a vetés/ ültetéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni. Ettől az évtől az ellenőrzési gyakorlat meg fogja követelni a másodvetésű növények betakarítási idejének a bejelentését is.

A támogatási kérelmek ellenőrzése, valamint a parlagfű és egyéb gyomos területek ellenőrzése folyamatos, kérek mindenkit ennek figyelembe vételére, mert adott esetben a parlagfüves területek következménye lehet a teljes támogatási összeg megvonása.

A zöldségfélék, a szálas fehérje növények termeléshez kötött kiegészítő támogatást igénylő gazdáknak a 2020-as évre is gazdálkodási naplót kell vezetni, mely az Internetről is letölthető, de nálam is beszerezhető.

Változás az előző évhez képest: A zöldségfélék,  az ipari zöldségnövények ( burgonya ) és a szálas fehérjenövények ( lucerna ) termeléshez kötött kiegészítő növényalapú támogatását igénylő termelőknek adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezett. A MÁK Adatváltozás felületén meg kell adni növényfajonként a szaporítóanyag vásárlás dátumát, bizonylatszámot , szaporítóanyag mennyiségét és a LOT számot . Ha ez utóbbit nem tartalmazza a számla, akkor a csomagoló anyagról kell leolvasni ezt az azonosítót. Lehetőség szerint ezeket az adatokat mihamarabb jelezzék nekem telefonon, vagy elektronikusan, vagy egyeztetés alapján személyesen hozzák be a bizonylatokat.

Ha az idei év során elemi kár ér bárkit, a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül azt be kell jelenteni az MKR elektronikus felületén.

A Kárenyhítési hozzájárulás Magyar Államkincstárhoz történő beérkezésének  a határideje 2020. szeptember 15. Az a kérésem, hogy eddig a dátumig utalják el a befizetendő összeget . Amennyiben szeptember 15-ig nem érkezik meg a MÁK számlájára a Hozzájárulás összege , úgy azt a támogatásból le fogják vonni , viszont a tárgyévben nem lesznek jogosultak a Kárenyhítési Támogatási Kérelem benyújtására !!!

A tavaszi fagykárt, jégverést stb szenvedett termelők, akinek a Kormányhivatal megállapította a tábla szinten a 30 %-os kiesést November 1 és 30 között kell benyújtani a Kárenyhítési kifizetési kérelmet.

Az Agrárkamarai tagdíjbevallással és tagdíjfizetéssel kapcsolatos információk:

A tagdíjfizetés 2020 október 1 és 30 között lesz lehetséges, a tagdíjsávok nem változnak.

A tagdíj alapja az előző évek gyakorlatától eltérően a 2018-as év lesz, tehát a 2018-as év árbevétele alapján kell majd a tagdíjat fizetni. Előzetes információk alapján az Agrárkamara minden érintett tagot kiértesít a tagdíjfizetés mértékéről, a teendőkről.

 

Az ügyfélfogadási rend a következő:

Hétfő                          8.00-16.00 Zsombó

Kedd és Szerda           8.00-16.00 Forráskút

Csütörtök                    13.00-16.00 Forráskút ( Amennyiben nincs értekezlet és egyéb ügyintézés , úgy 8 órától ezen a napon is Forráskúton vagyok )

Péntek                                     8.00-12.00 Zsombó

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági Kamara