A falugazdász tájékoztatója

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt jelenleg az ügyfélfogadás a korlátozó intézkedések alapján a megszokott rendben zajlik. de továbbra is érvényben maradnak vírus terjedését megelőző rendelkezések : arcmaszk és kézfertőtlenítő használata kötelező , egymástól legalább másfél méter távolságtartás kötelező , emiatt a létszám korlátozása lesz az ügyfélvárakozóban . A kis alapterületű ügyfélvárakozó helyiségek és a közeledő hűvösebb időjárás miatt az ügyintézés telefonos időpont-egyeztetés alapján fog történni

A személyes jelenlétet nem igénylő ügyintézésre továbbra is lehetőség van, ezért célszerű a telefonos egyeztetés.

A 2020. évi Egységes kérelmekkel kapcsolatos tudnivalók :

A kérelmek módosítására november hónapban korlátozottan, az esetek egyedi megbeszélése után telefonon is lesz lehetőség .

A másodvetésű növények ültetését, vetését szeptember 30-ig lehetett bejelenteni. Ettől az évtől az ellenőrzési gyakorlat meg fogja követelni a másodvetésű növények betakarítási idejének a bejelentését is.

A támogatási kérelmek ellenőrzése, valamint a parlagfű és egyéb gyomos területek ellenőrzése a fagyokig folyamatos, kérek mindenkit ennek figyelembe vételére, mert adott esetben a parlagfüves területek következménye lehet a teljes támogatási összeg megvonása.

A zöldségfélék, a szálas fehérje növények termeléshez kötött kiegészítő támogatást igénylő gazdáknak a 2020-as évre is gazdálkodási naplót kell vezetni, mely az Internetről is letölthető, de nálam is beszerezhető. A formátuma a tavalyi évhez képest nem változott

Változás az előző évhez képest: A zöldségfélék,  az ipari zöldségnövények ( burgonya ) és a szálas fehérjenövények ( lucerna ) termeléshez kötött kiegészítő növényalapú támogatását igénylő termelőknek adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezett. A MÁK Adatváltozás felületén meg kell adni növényfajonként a szaporítóanyag vásárlás dátumát, bizonylatszámot , szaporítóanyag mennyiségét és a LOT számot . Ha ez utóbbit nem tartalmazza a számla, akkor a csomagoló anyagról kell leolvasni ezt az azonosítót. A kérésem, hogy aki még nem hozta be nekem a kért adatokat, mihamarabb juttassák el nekem, mert a MÁK a szükséges adatok hiányában el fogja utasítani a kiegészítő támogatásokat

A tavaszi fagykárt, aszálykárt , jégverést stb szenvedett termelők, akinek a Kormányhivatal megállapította a tábla szinten a 30 %-os kiesést , november 1 és 30 között kell benyújtani a Kárenyhítési kifizetési kérelmet. Ehhez a szükséges információ a korábbi évekhez hasonlóan a károsodott kultúrából az idei évi termésmennyiségi adatok. Kérem az érintett ügyfeleket, az időpont egyeztetése céljából keressenek.

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolvány kiállításának , bevonásának és érvényesítésének a szabályai esetében jogszabálymódosítások várhatóak. A Tervezet szerint a 2020-ban hatályát vesztő igazolványok 2021.január 1-től automatikusan betétlap nélkül is érvényesek lesznek. Lapzártáig nem került elfogadásra a családi gazdaságok és az őstermelők jogállásáról szóló törvény , de az érvényesítéssel kapcsolatos eljárásrend fel van függesztve, tehát előre mutató hatállyal a korábban közöltekkel ellentétben nem érvényesíthetők az igazolványok.

            Az új törvény célja a jelenleg fennálló őstermelői és családi gazdaság rendszerének a teljes modernizálása

A tervezet alapján fizikálisan megszűnik az őstermelői igazolvány , helyette az őstermelői nyilvántartás fog megjelenni, s ha valaki ebbe a nyilvántartásban szerepel, akkor addig őstermelőnek fog minősülni, amíg a tevékenységét végzi.

Az őstermelői tevékenységet lehet egyénileg folytatni, valamint a mostani közös őstermelői igazolvány és a családi gazdaság összeolvadásával újonnan létrejövő formában, az Őstermelők Családi Gazdaságában (ÖCSG) végezni, gazdasági társaságok esetében pedig Családi Mezőgazdasági Társaság (CSMT) formájában végezni.
A nyilvántartást végző s az adategyeztetési folyamatot végrehajtó szervezet továbbra is a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara lesz, melyben a Falugazdászok fognak segítséget nyújtani.
Változni fognak az adómentesség határai is, erről a jogszabály megjelenése után fogok tudni érdemben információt közölni.

 

Az aktuális pályázati lehetőségek ( Jelenleg nyitott a Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése !!!)   a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági