A falugazdász tájékoztatója.

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt a Kormányzati intézkedésekkel összhangban továbbra is rendkívüli munkarend van a falugazdász hálózatnál is . Ennek az a célja, hogy mindannyian megőrizzük az egészségünket. Ennek lényege, hogy május 17-ig csak minősített esetekben és előre egyeztetett időpontokban van lehetőség személyes ügyfélfogadásra a falugazdász hálózatnál. Forráskúton és Zsombón nincs személyes ügyfélfogadás !!! Telefonon és egyéb elektronikus felületen továbbra is állok rendelkezésükre.

Két fontos aktualitást emelnék ki:

            Az őstermelői jogviszonnyal és az Őstermelők Családi Gazdaságával kapcsolatos tudnivalók

Ezek az információk az előző számokban szerepelnek, az Egységes kérelem benyújtási határideje miatt május 17-ig nem, vagy csak indokolt esetben lesz lehetőség az ügyintézésre !

Április 7-én elkezdődött az Egységes kérelem benyújtási időszaka, amely a tervezet szerint május 17-ig tart.

Május 17-től lesz lehetőség a szankciómentes módosításra, de új kérelmet már napi 1 % szankcióval lehet benyújtani május 17-től június 9-ig

Egyéb okok miatt a 2021-es évben MINDEN TERMELŐNEK a kérelmét a kollégáim fogják elkészíteni, senkinek nem fog elmaradni a támogatási kérelem benyújtása !!! A kollégáim a korábban megadott elérhetőségeiken fogják Önöket keresni. Kérek mindenkit, hogy ebben az időszakban legyen önöknél a telefonjuk, s az ismeretlen számokat vegyék fel, illetve hívják vissza az időpont egyeztetés céljából

Ebben az időszakban  nem lesz lehetséges a személyes egyeztetés, úgy kell készülnünk, hogy a kérelem benyújtása a tavalyi kérelembeadáshoz hasonlóan telefonos egyeztetés alapján fog megtörténni.

A cél az, hogy lehetőleg gördülékenyen, és a legnagyobb pontossággal nyújtsuk be  a kérelmeket. Ehhez szükséges lesz a fokozottabb közreműködésükre.

Fentiek alapján a következőkre kérném Önöket !

1; Készítsék elő a tavalyi Területalapú támogatási kérelmüket. Rajzolják a térkép részletre a tábla alakját, írják mellé a növénykultúrákat, és a területnagyságot!  Ha nem változott a terület nagysága, csak a kultúra, úgy nem szükséges rajzolni. Amennyiben a vetésszerkezet változott( pl. több parcellára osztódik a területünk, vagy összevonódnak a parcellák stb. ), mindenképpen szükséges a térképrajz. A kérésem, hogy jól elkülönülten és egyértelműen történjenek a bejelölések. Ha új terület van, akkor a települést, a helyrajzi számot , a növénykultúrát és a területnagyságot írják le, szükség esetén itt is készítsenek rajzot. Ezen adatok ismeretében tudjuk az új területet rögzíteni.

 Ha növény alapú termeléshez kötött kiegészítő támogatást is szeretnének igényelni, azt is jelöljék meg a térképen. Ekkor szükséges lesz majd a szaporító anyag mennyiségének a feltüntetése, a vetés ideje is, valamint új tartalmi elemként a számlaadatok feltüntetése: számla száma, kelte, szaporító anyag mennyisége, növény faj, fajta, LOT szám . Gyümölcsösök esetén kérem, jelöljék meg, hogy az extenzív/ intenzív támogatást igénylik-e ?

2; A telefonos egyeztetéseknek ezek az információk lesznek az alapjai, ezek fognak a kollégáimnak támpontot nyújtani ahhoz, hogy a legpontosabban nyújtsam be a kérelmüket. A bonyolultabb területek esetében szeretném kérni Önöktől elektronikus formában az Önök által berajzolt térképet , azaz fényképezzék le/szkenneljék be( bármi megoldás jó), s küldjék el a megadott elérhetőségekre. Egyéb esetekben elég lehet a telefonos egyeztetés

Ha a tavalyi kérelem nincs meg, vagy nehezen olvasható, az Önök által megadott e- mail címre el tudom juttatni a pdf. dokumentumot. A pdf. dokumentum szerkeszthető ,abba is lehet rajzolni, írni, bármi, ami megkönnyíti a beazonosítást.

3; Állat alapú ( Szarvasmarha ) támogatások esetén segíteni tudok abban, hogy az ENAR rendszerből le tudom kérdezni a támogatható állatok listáját, s egyeztetésre el tudom küldeni az Önök által megadott e-mail címre.

4; Erdős jogcímek esetén a már meglévő erdők esetében a tavalyi kérelemből előhívhatók az adatok, azt a tényt tisztázzák le a Támogatói Okiratból, hogy jár-e még az Erdőtelepítési támogatásból valamilyen összeg, vagy csak a Területalapú támogatás ? Új erdő igénylés esetén egyeztetés szükséges. Egyéb speciális jogcímek esetében szintén egyeztetés szükséges.

5; Március 26.tól április 9-ig a gyümölcsös ültetvényekben jelentős fagykár keletkezett. Ennek a bejelentésére május 17-ig ( azaz a Területalapú támogatások igényléséig) van lehetőség, aki a Kárenyhítési rendszernek tagja. Az a kérésem, ha károsodott az ültetvény, mihamarabb vegyék fel a kapcsolatot, mert a kár bejelentésére csak akkor van lehetőség, ha előzetesen a Területalapú támogatási kérelmet is elkészítjük. Az eddigi adatok mellett új tartalmi elemként a kárbejelentő felület kérdezi a telepítés idejét és a termőre fordulás idejét . Ezek az információk a Termeléshez kötött gyümölcs támogatást igénylő gazdák esetében a jegyzőkönyvben rendelkezésre állnak, aki ilyet nem igényelt, ott szükséges lesz előzetesen ezen időpontoknak a tisztázása.

Ebben a formában tavaly már dolgoztunk, voltak kezdeti nehézségek , de alapvetően mindenkinek sikerült beadnunk a támogatási kérelmét. Türelmet és megértést szeretnék kérni mindenkitől. Mindenkinek a kérelme be lesz nyújtva a határidőn belül !

Az a kérésem, hogy a megbeszélt időpontban mindenkinél legyen ott a telefonja, meg az előkészített rajzok, dokumentumok. A megbeszélt időpontban a kollégák fogják keresni a beütemezett ügyfeleket a kérelem beadása céljából.

Nagy valószínűséggel az én telefonom de a kollégáim telefonjai is sokszor fognak foglalt állapotot jelezni. A kiírt telefonszámot az adott nap folyamán vissza fogják hívni. Emiatt az e-mailes megkeresést javasolnám mindenkinek.

            A

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek információkat , képeket.

 

Mindkét településen az egyes támogatási jogcímek igénylésének a feltételei ki vannak függesztve. Tájékoztatásul a közvetlen támogatások rendszere :

A közvetlen támogatások rendszere:

Alaptámogatás

Minden termesztett kultúrára jár, minimális táblaméret 2.500 négyzetméter, Minimálisan 1 hektárra lehet támogatást benyújtani.

Zöldítés

1; A 10 hektár alatti szántóval rendelkező gazdaságok automatikusan megkapják

2; 10 hektár felett legalább két kultúrát kötelezően termeszteni kell; 30 hektár felett legalább három kultúrát kell termeszteni

ÉS !!!

15 hektár szántó felett a szántóterület legalább 5 %-át ökológiai célterületként kell használni , azaz

a; pihentetett terület ( vegyszermentességi követelmények !!!)

b; Nitrogénmegkötő növények ( lucerna- fémzárolt vetőmag használata )

c; Ökológiai célú másodvetés

A kisgazdaságok támogatása            2015-ben lehetett ebbe a rendszerbe belépni

Fiatal gazdálkodók támogatása        Első támogatás igénylésekor még 40 év alatti gazdálkodó, maximum 5 évig, és 2020-ig igényelhető.

Kiegészítő támogatások, melyek a Területalapú támogatás felett igényelhetők

a; Zöldségfélék termeléshez kötött támogatása

Feltétel , hogy legalább 3.000 négyzetméteren kell termeszteni az adott kultúrát, szükséges a hektáronkénti minimális vetőmag , vagy palánta megléte , számlával és vetőmag tasakkal kell igazolni a fémzárolt vetőmagot.

b; Ipari zöldségfélék kiegészítő támogatása(Burgonyára is igényelhető termeléshez kötött ipari zöldségnövény támogatás , a vetőgumó mennyiségét számlával és címkével kell igazolni, Legalább 1 hektáron kell termeszteni az adott kultúrát.

c; Szálas fehérjenövények támogatása( lucerna )

Feltétel a hektáronkénti 15 kg vetőmag mennyiségről szóló számla és címke megléte, minimális terület itt is 1 hektár

d; Gyümölcs ültetvények támogatása

Feltétel a hektáronkénti minimális tőszám megléte, az ültetvény életkora( maximum 20 év ), valamint a 85 %-os tőszámbeállottság

e;Termeléshez kötött állat alapú támogatások

Hízott bika támogatás

A 2018 április 1 és a 2019 március 31 között leadott bikák ENAR száma szükséges hozzá

Húshasznú anyatehén támogatás ( EU és Hazai forrásból finanszírozva

A jogosult állatok ENAR száma és a hármas mentesség szükséges,( vérvétel megléte)

de nem kell csatolni az állatorvosi igazolást

Tejhasznú anyatehén támogatása ( EU és Hazai forrásból finanszírozva )

A jogosult állatok ENAR száma és a hármas mentesség szükséges,( vérvétel megléte)

de nem kell az állatorvosi igazolás

Erdős jogcímek          Támogatói okirattal kell rendelkezni.

 

Kérdések esetén állok rendelkezésükre.

 

VIGYÁZZANAK MAGUKRA VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA

 

  Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara