A falugazdász tájékoztatója.

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt rendkívüli munkarend lépett életbe a falugazdász hálózatnál is . Ennek az a célja, hogy mindannyian megőrizzük az egészségünket. A rendkívüli munkarend lényege, hogy április 11-től  csak bizonyos irodákban lehet személyesen ügyet intézni, kizárólag telefonos időpont egyeztetés alapján. Ezek az irodák: Agrárkamara Szeged Kossuth Lajos sgt. 17.(tel 62/423-360 ) és Mórahalom Falugazdász iroda Röszkei út 34. Forráskúton és Zsombón nincs személyes ügyfélfogadás !!! Telefonon és egyéb elektronikus felületen továbbra is állok rendelkezésükre.

Két fontos aktualitást emelnék ki:

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának a tudnivalói az előző számokban szerepelnek, az érvényesítéshez személyes ügyintézés szükséges ! Mindenképpen egyeztessenek időpontot !

Április 6-án elkezdődött az Egységes kérelem benyújtási időszaka, amely a tervezet szerint május 15-ig tart.Jelenleg nincs információnk arról, hogy a benyújtási határidőt esetlegesen meghosszabbítanák . A határidő után benyújtott kérelmekre a korábbi évekhez hasonlóan naptári naponként egy %-os szankció várható.

Ebben az időszakban  nem lesz lehetséges a személyes egyeztetés, úgy kell készülnünk, hogy a kérelem benyújtása telefonos egyeztetés alapján fog megtörténni.

A cél az, hogy lehetőleg gördülékenyen, és a legnagyobb pontossággal nyújtsuk be  a kérelmeket.Ehhez szükséges lesz a fokozottabb közreműködésükre.

Fentiek alapján a következőkre kérném Önöket !

1; Készítsék elő a tavalyi Területalapú támogatási kérelmüket. Rajzolják a térkép részletre a tábla alakját, írják mellé a növénykultúrákat, és a területnagyságot!  Ha a térkép kicsi, készítsenek nagyobb méretű rajzot! Célszerű ráírni a helyrajzi számot/számokat is. Ha nem változott a terület nagysága, csak a kultúra, úgy nem szükséges rajzolni. Amennyiben a vetésszerkezet változott( pl. több parcellára osztódik a területünk, vagy összevonódnak a parcellák stb. ), mindenképpen szükséges a térképrajz. A kérésem, hogy jól elkülönülten és egyértelműen történjenek a bejelölések. Ha új terület van, akkor a települést, a helyrajzi számot , a növénykultúrát és a területnagyságot írják le, szükség esetén itt is készítsenek rajzot. Ezen adatok ismeretében tudom az új területet rögzíteni.

 Ha növény alapú termeléshez kötött kiegészítő támogatást is szeretnének igényelni, azt is jelöljék meg a térképen. Ekkor szükséges lesz majd a szaporító anyag mennyiségének a feltüntetése, a vetés ideje is. Gyümölcsösök esetén kérem, jelöljék meg, hogy az extenzív/ intenzív támogatást igénylik-e ?

2; A telefonos egyeztetéseknek ezek az információk lesznek az alapjai, ezek fognak nekem támpontot nyújtani ahhoz, hogy a legpontosabban nyújtsam be a kérelmüket. A bonyolultabb területek esetében szeretném kérni Önöktől elektronikus formában az Önök által berajzolt térképet , azaz fényképezzék le/szkenneljék be (bármi megoldás jó), s küldjék el a megadott elérhetőségekre.

Ha a tavalyi kérelem nincs meg, vagy nehezen olvasható, az Önök által megadott e-mail címre el tudom juttatni a pdf dokumentumot.  A pdf dokumentum szerkeszthető, abba is lehet rajzolni, írni, bármi, ami megkönnyíti a beazonosítást.

3; Állat alapú ( Szarvasmarha ) támogatások esetén segíteni tudok abban, hogy az ENAR rendszerből le tudom kérdezni a támogatható állatok listáját, s egyeztetésre el tudom küldeni az Önök által megadott e-mail címre.

4; Erdős jogcímek esetén a már meglévő erdők esetében a tavalyi kérelemből előhívhatók az adatok, azt a tényt tisztázzák le a Támogatói Okiratból, hogy jár-e még az Erdőtelepítési támogatásból valamilyen összeg, vagy csak a Területalapú támogatás? Új erdő igénylés esetén egyeztetés szükséges. Egyéb speciális jogcímek esetében szintén egyeztetés szükséges.

5; Március 23-án, illetve április 1-én a gyümölcsös ültetvényekben fagykár keletkezett. Ennek a bejelentésére az előző számban leírtaktól eltérően május 15-ig van lehetőség, aki a Kárenyhítési rendszernek tagja. Az a kérésem, ha károsodott az ültetvény, mihamarabb vegyék fel velem a kapcsolatot, mert a kár bejelentésére csak akkor van lehetőség, ha előzetesen a Területalapú támogatási kérelmet is elkészítjük.
A gabonafélék aszálykár bejelentésére május 15 után lesz lehetőség, legkésőbb az aratás megkezdése előtt 15 napig lehet megtenni a kárbejelentést.

6; A fűszerpaprika vetőmag de minimis támogatása május 1. és augusztus 5. között lehetséges, fémzárolt vetőmagról szóló számla és tanúsítvány szükséges hozzá. A részletekről május 15. után érdeklődjenek.

Ebben a formában még nem dolgoztunk, biztos, hogy lesznek majd kezdeti nehézségek. Türelmet és megértést szeretnék kérni mindenkitől. Mindenkinek a kérelme be lesz nyújtva a határidőn belül !

Az a kérésem, hogy a megbeszélt időpontban mindenkinél legyen ott a telefonja, meg az előkészített rajzok, dokumentumok. A megbeszélt időpontban én fogom keresni a beütemezett ügyfeleket a kérelem beadása céljából.

Az Agrárkamarától már kaptak értesítést, én is fogom Önöket sms formájában keresni az időpont egyeztetésre .Akit nem értem el, kérem, mihamarabb jelentkezzenek ! ! !

 Ha már az időpont kérésekor tudunk egyeztetni a ( tehát már most tudják, hogy melyik táblájukban mi lesz ), azzal sokat tudnak nekem segíteni.

Nagy valószínűséggel a telefonom sokszor fog foglalt állapotot jelezni. A kiírt telefonszámot az adott nap folyamán vissza fogom hívni. Emiatt az e-mailes megkeresést javasolnám mindenkinek.

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Mindkét településen az egyes támogatási jogcímek igénylésének a feltételei ki vannak függesztve. Tájékoztatásul a közvetlen támogatások rendszere :

A közvetlen támogatások rendszere:

1;Alaptámogatás+Zöldítés,A kisgazdaságok támogatása, Fiatal gazdálkodók támogatása       

2;Kiegészítő támogatások, melyek a Területalapú támogatás felett igényelhetők

a; Zöldségfélék termeléshez kötött támogatása

b; Ipari zöldségfélék kiegészítő támogatása

c; Szálas fehérjenövények

d; Gyümölcs ültetvények

e;Termeléshez kötött állat alapú támogatások       

Hízott bika támogatás

Húshasznú anyatehén támogatás

Tejhasznú anyatehén támogatása

Erdős jogcímek

 

Kérdések esetén állok rendelkezésükre.

 

VIGYÁZZANAK MAGUKRA VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA

 

 

 Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara