Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt rendkívüli munkarend van életben jelenleg is a falugazdász hálózatnál  . Ennek az a célja, hogy mindannyian megőrizzük az egészségünket.

A rendkívüli munkarend a falugazdász hálózat ügyfélfogadási idejében a vonatkozó Kormányrendelettel összhangban június elsejétől változni fog, korlátozott időtartamban lehetséges lesz a személyes ügyfélfogadás mindkét településen.

A személyes ügyfélfogadásra Zsombón minden héten hétfőn 8.00-tól 12.00-ig , Forráskúton minden héten kedden 8.00-tól 12.00-ig lesz lehetőség. A kérésem az , hogy a személyes ügyfélfogadásra kizárólag telefonos időpont egyeztetés alapján jelentkezzenek . Másik kérésem, hogy csak a személyes jelenlétet igénylő ügyintézés céljából keressenek személyesen !Telefonon és egyéb elektronikus felületen természetesen továbbra is állok rendelkezésükre.

Két fontos aktualitást emelnék ki:

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának a tudnivalói az előző számokban szerepelnek, az érvényesítéshez személyes ügyintézés és személyes jelenlét szükséges ! Ebből a célból mindenképpen egyeztessenek időpontot velem.

Az Egységes kérelmek benyújtása május 15-ig megtörtént,a határidő után benyújtott kérelmekre a korábbi évekhez hasonlóan naptári naponként egy %-os szankció várható. A szankciós kérelembenyújtás utolsó napja június 9, ezután már nem lehetséges a 2020-as évre új kérelmet benyújtani.

A kérelmek módosítására  az esetek egyedi megbeszélése után lesz lehetőség . A kérésem, hogy a módosításra lehetőség szerint telefonon keresztül , vagy elektronikusan kerüljön sor.

A másodvetésű növényeket az eddigi gyakorlat szerint a vetés/ ültetéstől számított 15 napon belül be kell jelenteni. Ettől az évtől az ellenőrzési gyakorlat meg fogja követelni a másodvetésű növények betakarítási idejének a bejelentését is.

Változás az előző évhez képest: A zöldségfélék,  az ipari zöldségnövények ( burgonya ) és a szálas fehérjenövények ( lucerna ) termeléshez kötött kiegészítő növényalapú támogatását igénylő termelőknek adatszolgáltatási kötelezettségük keletkezett. A MÁK Adatváltozás felületén meg kell adni növényfajonként a szaporítóanyag vásárlás dátumát, bizonylatszámot , szaporítóanyag mennyiségét és a LOT számot . Ha ez utóbbit nem tartalmazza a számla, akkor a csomagoló anyagról kell leolvasni ezt az azonosítót. Lehetőség szerint ezeket az adatokat is telefonon, vagy elektronikusan jelezzék nekem , vagy egyeztetés alapján személyesen hozzák be a bizonylatokat. Egyenlőre nem történt határidő meghatározása, de az ellenőrzések, valamint a kifizetések gyorsabbá tétele érdekében az érintett termelők jelentkezzenek, illetve keresni fogom.

            Az a kérésem, hogy mindenki ellenőrizze át a kérelmét, ugyanis a telefonos kitöltés során nagyobb lehet az esetleges hibalehetőség.

Ha az idei év során elemi kár ér bárkit, a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül azt be kell jelenteni az MKR elektronikus felületén. A gabonafélék esetleges aszálykárának a bejelentésére legkésőbb az aratás megkezdése előtt 15 napig van lehetőség

 A vírushelyzet okozta gazdasági válság miatt az Agrárkamara az őszi időszakra halasztotta a tagdíjbevallási és tagdíjfizetési időszakot. Erről a későbbiek során tájékoztatást fogunk adni.

Az aktuális információk, pályázati lehetőségek a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon , kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

A vírushelyzet miatt az Egységes kérelmek kitöltését 2020-ban olyan formában sikerült teljesíteni, amelyben még nem volt részünk. Mindenkinek tisztelettel köszönöm a türelmet és a megértést.

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági Kamara