Tisztelt Termelők !

A nyári időszakkal kapcsolatosan a következő információkat osztanám meg Önökkel

Az Egységes Kérelemmel kapcsolatos aktualitások:

Július 1-től elkezdődik a 2022-es területalapú támogatások ellenőrzési időszaka. A légi felvételes ellenőrzések mellett helyszíni ellenőrzésekre is sor kerülhet, melynek keretében vizsgálják a kultúra azonosságot, a területnagyságot, valamint a terület gyomosságának az állapotát. A módosításokra az ellenőrzés megkezdéséig van lehetőség, már  csak olyan módosítások végezhetők , melyek a támogatás összegét nem befolyásolják. Szintén az előző évekhez hasonlóan a másodvetésű növények bejelentésére a vetés / ültetés után 15 nappal van lehetőség, a bejelentésre az ellenőrzési folyamatok megkönnyítése miatt van szükség.

A tavalyi évhez hasonlóan a termeléshez kötött zöldségnövény ,ipari zöldségnövény és szálas fehérjenövény kiegészítő támogatást igénylő gazdák esetében a felhasznált szaporítóanyagról , annak számlájáról adatot kell szolgáltatni. Azok a termelők, akik a számlák adatait még nem adták le, kérem, keressenek.

A gyümölcsösökben termeléshez kötött támogatást igénylő gazdák esetében helyszíni szemle során a hektáronkénti tőszám ellenőrzésével kapcsolatban helyszíni szemle jegyzőkönyvet kell felvenni., terveim szerint július hónapban, valamint augusztus elején . Az érintett termelőket keresni fogom.

Ha az idei év során elemi kár ér bárkit, a káresemény bekövetkeztétől számított 15 napon belül azt be kell jelenteni az MKR elektronikus felületén. A gabonafélék esetleges aszálykárának a bejelentésére legkésőbb az aratás megkezdése előtt 15 napig van lehetőség

A fűszerpaprika vetőmag de minimis támogatás igénylése a tavalyi évtől csak elektronikusan igényelhető. Ez a támogatási jogcím nem része az Egységes Kérelemnek, ezért a meghatalmazások erre nem érvényesek. Az a kérésem, hogy a támogatás igénylésére a jelszót is hozzák magukkal. A szükséges egyéb dokumentumok: fémzárolt fűszerpaprika vetőmagról szóló számla, vetőmag minősítő bizonyítvány, vetőmag címke. A kérelem benyújtása augusztus 5-ig lehetséges.

Zsombón a belterületi, mezőgazdasági céllal hasznosított nem beépített ingatlanok esetében az adómentesség igazolásához az ügyintézési lehetőség szeptember 15-ig lehetséges, az érintett termelők kérem, jelentkezzenek

Több blokk is Nitrátérzékeny területté és Natura 2000-es területté vált, ezt az  Egységes kérelem hibaüzenetei között lehet megtalálni. Az ilyen blokkban lévő gyepterületeken környezetvédelmi szempontból kedvező kaszálási módszereket kell alkalmazni, az elsőkaszálást július 1-ig el kell végezni, s a terveztt kaszálást a Kiskunsági Nemzeti Park felé be kell jelenteni.

Az online elektronikus permetezési napló bevezetését 2023 január 1-re halasztották, bővebb információk később várhatók.

A munkánk elszámolásához elektronikus úton történő rögzítésre van szükség, az a kérésem, hogy az ügyintézésre telefonjaikat hozzák magukkal

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Kérdések esetén állok rendelkezésükre.

 

A nyári időszakban többször leszek majd szabadságon, melyek az ügyfélfogadás idejét érinteni fogják. Kérem, figyeljék az irodáknál a kiírásokat.

 

Az aktuális pályázati lehetőségek a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara