A falugazdász tájékoztatója

 

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt jelenleg az ügyfélfogadás a korlátozó intézkedések alapján a megszokott rendben zajlik. de továbbra is érvényben maradnak vírus terjedését megelőző rendelkezések : arcmaszk és kézfertőtlenítő használata kötelező , egymástól legalább másfél méter távolságtartás kötelező , emiatt a létszám korlátozása lesz az ügyfélvárakozóban . A kis alapterületű ügyfélvárakozó helyiségek és a téli időjárás miatt az ügyintézés telefonos időpont-egyeztetés alapján fog történni

A személyes jelenlétet nem igénylő ügyintézésre továbbra is lehetőség van, ezért célszerű a telefonos egyeztetés.

A 2021. évi Egységes kérelmekkel kapcsolatos tudnivalók :

A kérelmek helyszíni ellenőrzése a területen általában befejeződött,  a támogatási előlegek kifizetése folyamatos. Az előzetes információk alapján az előlegek utalása december 21-ig még lehetséges , ezután az év végi leállást követően 2022. január közepétől kezdik meg ismét a kifizetéseket.

 

Az Őstermelők Családi Gazdaságának adategyeztetésével kapcsolatos információk.

            Mint ismeretes , az új törvényi szabályozással megszűnt az őstermelői igazolvány , ezáltal megszűnt az őstermelői igazolvány érvényesítésével és a betétlap érvényesítéssel kapcsolatos tennivaló. Helyette az őstermelői nyilvántartás lép életbe.

Minden őstermelő, a közös igazolványon szereplő tagok is, akik 2020 december 31-én hatályos igazolvánnyal rendelkeztek (a 2020.12.31-én lejáró őstermelői igazolványokon szereplő személyeket is ideértve), automatikusan 2021 január 1-től szerepelnek az őstermelői nyilvántartásban, azaz őstermelőnek minősülnek. Aki nem kívánja folytatni az őstermelői tevékenységét, azt külön jelezni szükséges.

A közös őstermelői igazolvánnyal rendelkezők és a családi gazdaságok automatikusan az Őstermelők Családi Gazdaságának ( ÖCSG) nyilvántartásába 2021 január 1-től bekerültek. Nekik adategyeztetést kell végrehajtani, valamint egy ÖCSG alapító szerződést kell megírni és csatolni. Ennek a formátuma a NAK honlapján megtalálható , vagy nálam beszerezhető . Az adategyeztetés során igazolni kell a hozzátartozói jogviszonyt. Az adategyeztetés határideje 2022 január 1 , mely valószínűleg a járvány okozta vészhelyzet miatt hosszabbításra fog kerülni!

 A szükséges dokumentumok: Személyes okmányok , Anyakönyvi kivonatok bemutatása, ÖCSG szerződés aláírva, két tanú aláírásával hitelesítve,  a használt földterületek adatait alátámasztó dokumentumok ( Földhasználati lap, tulajdoni lap, egyéb dokumentumok ). Az adatrögzítés során fel kell tölteni a használt földterületek adatait ( Használat jogcíme, település, helyrajzi szám, területnagyság, művelési ág ) , az állattartási hely adatait, valamint az értékesíteni kívánt növényi és állati termékeket. A jogszabály az előző számban leírtaktól eltérően lehetőséget ad arra, hogy kultúránként összesített területnagysággal tüntessük fel a termesztett növényeinket. Az a kérésem, hogy ezekkel az információkkal felkészülve jelentkezzenek az adategyeztetésre.

Az a kérésem, hogy akik még nem adták le a szerződéseiket,  keressenek.

 

Az aktuális pályázati lehetőségek ( pl. Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése )   a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

December 22-től a Falugazdász hálózat ügyfélfogadása szünetelni fog, ügyintézési lehetőség csak a Járásközpontban Mórahalmon, vagy az Agrárkamaránál Szegeden a Kossuth Lajos sgt. 17 alatt lehetséges, kizárólag telefonos időpont egyeztetés alapján ( 62/423-360)

 

Ez az év a járvány miatt különleges volt mindannyiunknak, az ügyintézésben többször fordulhattak elő akadályok. Az év végén én minden kedves Ügyfelemnek tisztelettel szeretném megköszönni az egész éves munkájukat, a közreműködésüket, a türelmet és a megértést, melyet tanúsítottak.

 

ÁLDOTT BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS EREDMÉNYEKBEN GAZDAG BÉKÉS BOLDOG ÚJÉVET S JÓ EGÉSZSÉGET  KÍVÁNOK

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven,

 

Tisztelettel: Nemzeti agrárgazdasági Kamara