A falugazdász tájékoztatója

Tisztelt Termelők !

A koronavírus járvány miatt rendkívüli munkarend lépett életbe a falugazdász hálózatnál is . Ennek az a célja, hogy mindannyian megőrizzük az egészségünket. A rendkívüli munkarend lényege, hogy április 11-ig nincs személyes ügyfélfogadás a falugazdász hálózatnál. Április 11-től – jelenlegi információink alapján – csak bizonyos irodákban lehet személyesen ügyet intézni, kizárólag telefonos időpont egyeztetés alapján. Ezek az irodák : Agrárkamara Szeged Kossuth Lajos sgt. 17.(tel 62/423-360 ) és Mórahalom Falugazdász iroda Röszkei út 34. Forráskúton és Zsombón nincs személyes ügyfélfogadás !!! Telefonon és egyéb elektronikus felületen továbbra is állok rendelkezésükre.

Két fontos aktualitást emelnék ki:

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

Az őstermelői igazolvány érvényességének és hatályosságának a tudnivalói az előző számokban szerepelnek, az érvényesítéshez személyes ügyintézés szükséges ! Mindenképpen egyeztessenek időpontot !

Április 6-án elkezdődik az Egységes kérelem benyújtási időszaka, amely a tervezet szerint május 15-ig tart. Ebben az időszakban  nem lesz lehetséges a személyes egyeztetés, úgy kell készülnünk, hogy a kérelem benyújtása telefonos egyeztetés alapján fog megtörténni.

A cél az, hogy lehetőleg gördülékenyen, és a legnagyobb pontossággal nyújtsuk be  a kérelmeket. Ehhez szükséges lesz a fokozottabb közreműködésükre.

Fentiek alapján a következőkre kérném Önöket !

1; Készítsék elő a tavalyi Területalapú támogatási kérelmüket. Rajzolják a térkép részletre a tábla alakját, írják mellé a növénykultúrákat, és a területnagyságot!  Ha a térkép kicsi, készítsenek nagyobb méretű rajzot ! Célszerű ráírni a helyrajzi számot/számokat is. Ha nem változott a terület nagysága, csak a kultúra, úgy nem szükséges rajzolni. Amennyiben a vetésszerkezet változott( pl. több parcellára osztódik a területünk, vagy összevonódnak a parcellák stb. ), mindenképpen szükséges a térképrajz. A kérésem, hogy jól elkülönülten és egyértelműen történjenek a bejelölések. Ha új terület van, akkor a települést, a helyrajzi számot , a növénykultúrát és a területnagyságot írják le, szükség esetén itt is készítsenek rajzot. Ezen adatok ismeretében tudom az új területet rögzíteni.

 Ha növény alapú termeléshez kötött kiegészítő támogatást is szeretnének igényelni, azt is jelöljék meg a térképen. Ekkor szükséges lesz majd a szaporító anyag mennyiségének a feltüntetése, a vetés ideje is. Gyümölcsösök esetén kérem, jelöljék meg, hogy az extenzív/ intenzív támogatást igénylik-e ?

2; A telefonos egyeztetéseknek ezek az információk lesznek az alapjai, ezek fognak nekem támpontot nyújtani ahhoz, hogy a legpontosabban nyújtsam be a kérelmüket. A bonyolultabb területek esetében szeretném kérni Önöktől elektronikus formában az Önök által berajzolt térképet , azaz fényképezzék le/szkenneljék be( bármi megoldás jó), s küldjék el a megadott elérhetőségekre.

Ha a tavalyi kérelem nincs meg, vagy nehezen olvasható, az Önök által megadott e- mail címre el tudom juttatni a pdf. dokumentumot. A pdf. dokumentum szerkeszthető ,abba is lehet rajzolni, írni, bármi, ami megkönnyíti a beazonosítást.

3; Állat alapú ( Szarvasmarha ) támogatások esetén segíteni tudok abban, hogy az ENAR rendszerből le tudom kérdezni a támogatható állatok listáját, s egyeztetésre el tudom küldeni az Önök által megadott e-mail címre.

4; Erdős jogcímek esetén a már meglévő erdők esetében a tavalyi kérelemből előhívhatók az adatok, azt a tényt tisztázzák le a Támogatói Okiratból, hogy jár-e még az Erdőtelepítési támogatásból valamilyen összeg, vagy csak a Területalapú támogatás ? Új erdő igénylés esetén egyeztetés szükséges. Egyéb speciális jogcímek esetében szintén egyeztetés szükséges.

5; Március 23-án , illetve április 1-én a gyümölcsös ültetvényekben fagykár keletkezett. Ennek a bejelentésére 15 napig , azaz április 16-ig van lehetőség, aki a Kárenyhítési rendszernek tagja. Az a kérésem, ha károsodott az ültetvény, mihamarabb vegyék fel velem a kapcsolatot, mert a kár bejelentésére csak akkor van lehetőség, ha előzetesen a Területalapú támogatási kérelmet is elkészítjük.

Ebben a formában még nem dolgoztunk, biztos, hogy lesznek majd kezdeti nehézségek . Türelmet és megértést szeretnék kérni mindenkitől. Mindenkinek a kérelme be lesz nyújtva a határidőn belül !

Az a kérésem, hogy a megbeszélt időpontban mindenkinél legyen ott a telefonja, meg az előkészített rajzok, dokumentumok. A megbeszélt időpontban én fogom keresni a beütemezett ügyfeleket a kérelem beadása céljából.

Az Agrárkamarától már kaptak értesítést, én is fogom Önöket sms formájában keresni az időpont egyeztetésre .

A kérelemkitöltés ütemezésére, időpont kérésére április 1-től lesz lehetőség. Ha már az időpont kérésekor tudunk egyeztetni a ( tehát már most tudják, hogy melyik táblájukban mi lesz ) , azzal sokat tudnak nekem segíteni .

Nagy valószínűséggel a telefonom sokszor fog foglalt állapotot jelezni. A kiírt telefonszámot az adott nap folyamán vissza fogom hívni. Emiatt az e-mailes megkeresést javasolnám mindenkinek.

 

A telefonszámom : 06-30/337-2520

E-mail címem: gyuris.ferenc2@nak.hu

Facebookon / Messengeren is elérhető vagyok Gyuris Ferenc néven, ide is küldhetnek képeket.

 

Mindkét településen az egyes támogatási jogcímek igénylésének a feltételei ki vannak függesztve. Tájékoztatásul a közvetlen támogatások rendszere :

A közvetlen támogatások rendszere:

Alaptámogatás

Minden termesztett kultúrára jár, minimális táblaméret 2.500 négyzetméter, Minimálisan 1 hektárra lehet támogatást benyújtani.

Zöldítés

1; A 10 hektár alatti szántóval rendelkező gazdaságok automatikusan megkapják

2; 10 hektár felett legalább két kultúrát kötelezően termeszteni kell

3; 30 hektár felett legalább három kultúrát kell termeszteni

DE!!

15 hektár szántó felett a szántóterület legalább 5 %-át ökológiai célterületként kell használni , azaz

a; pihentetett terület ( vegyszermentességi követelmények !!!)

b; Nitrogénmegkötő növények ( lucerna- fémzárolt vetőmag használata )

c; Ökológiai célú másodvetés

A kisgazdaságok támogatása            2015-ben lehetett ebbe a rendszerbe belépni

Fiatal gazdálkodók támogatása        Első támogatás igénylésekor még 40 év alatti gazdálkodó, maximum 5 évig, és 2020-ig igényelhető.

Kiegészítő támogatások, melyek a Területalapú támogatás felett igényelhetők

a; Zöldségfélék termeléshez kötött támogatása

Feltétel a hektáronkénti minimális vetőmag , vagy palánta megléte , számlával és vetőmag tasakkal kell igazolni a fémzárolt vetőmagot.

b; Ipari zöldségfélék kiegészítő támogatása(Burgonyára is igényelhető termeléshez kötött ipari zöldségnövény támogatás , a vetőgumó mennyiségét számlával és címkével kell igazolni

c; Szálas fehérjenövények támogatása( lucerna )

Feltétel a hektáronkénti 15 kg vetőmag mennyiségről szóló számla és címke megléte

d; Gyümölcs ültetvények támogatása

Feltétel a hektáronkénti minimális tőszám megléte, az ültetvény életkora( maximum 20 év ), valamint a 85 %-os tőszámbeállottság

e;Termeléshez kötött állat alapú támogatások

Hízott bika támogatás

A 2018 április 1 és a 2019 március 31 között leadott bikák ENAR száma szükséges hozzá

Húshasznú anyatehén támogatás ( EU és Hazai forrásból finanszírozva

A jogosult állatok ENAR száma és a hármas mentesség szükséges,( vérvétel megléte)

de nem kell csatolni az állatorvosi igazolást

Tejhasznú anyatehén támogatása ( EU és Hazai forrásból finanszírozva )

A jogosult állatok ENAR száma és a hármas mentesség szükséges,( vérvétel megléte)

de nem kell az állatorvosi igazolás

Erdős jogcímek          Támogatói okirattal kell rendelkezni.

 

Kérdések esetén állok rendelkezésükre.

 

VIGYÁZZANAK MAGUKRA VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA

 

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara