Októberi aktualitások

A téli és a tavaszi fagykárt, jégverést stb szenvedett termelők, akinek a Kormányhivatal megállapította a tábla szinten a 30 %-os kiesést November 1 és 30 között kell benyújtani a Kárenyhítési kifizetési kérelmet. Erről még pontos információnk nincs, október végétől érdeklődhetnek az érintettek. Mindenképpen szükség lesz a tárgyévi , ( azaz a 2018-as évi ) megtermett termés mennyiségi adataira ( kg, t adatok !!!)

 

            A 2018. évi támogatási kérelmek ellenőrzése folyamatosan zajlik, illetve párhuzamos a Kormányhivatal NTSZ ellenőrzése a parlagfű és a selyemkóró ( közismertebb nevén „vaddohány” ) iránt. A parlagfűvel szennyezett területek adott esetben a támogatás teljes megvonását vonhatják maguk után. Kérem a fentiek figyelembe vételét.

A termeléshez kötött növényalapú ( zöldség ,  pillangós szálas növények (lucerna )) támogatást igénylő gazdáknak Gazdálkodási naplót kell majd vezetniük, melynek a pontos formátuma nálam beszerezhető , az érintett gazdákat kérem , érdeklődjenek. Ezek ellenőrzése jelenleg is zajlik az Államkincstár részéről, melyről előzetesen értesítik a kijelölt ügyfeleket.

            Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

A 2016-ban kiállított kártya alapú őstermelői igazolványokat 2016 , 2017 , és 2018-ra érvényes betétlappal láttuk el , ezek az igazolványok 2018. december 31-ig érvényesek. Szeptember 1-től lehetséges az előre mutató hatályú ( 2019 január 1-től érvényes ) betétlapok kiállítása, elsősorban azon termelők esetében , akik 2019-es év elején kívánnak értékesíteni. Minden termelőt kérem , hogy nézzék át a kártya alapú őstermelői igazolványaikat, s amennyiben az érvényesség kezdete 2016 évre esik, úgy keressenek.

            A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentésével, illetve a meglévő ültetvények nyilvántartásával kapcsolatos 2007. évi CXXIX törvény (Termőföld védelméről szóló törvény ) módosítása következtében a 2018 január 1 előtt telepített 2500 négyzetméternél nagyobb ültetvényeket a gyümölcsültetvény kataszter felállításához nyilvántartásba kell venni a 2. számú melléklet szerint. A határidő 2018. december 31. A határidő elmulasztása bírság kiszabását vonhatja maga után.

A részletekről minden gyümölcsös gazdát kérek, hogy október végétől érdeklődjenek. A pontos , hatóságokkal is egyeztetett eljárásrend ismerete után ebben a témában  tájékoztatást kívánok nyújtani

            2018 szeptember 1-től minőségbiztosítási és egyéb okokból a falugazdásznál mindennemű ügyintézés csak az Őstermelői igazolvány , ( vállalkozók esetében Kamrai kártya ) elektronikus beazonosítása után lesz lehetséges, ezért arra kérek mindenkit, hogy ezt ezentúl mindig hozzák magukkal.

Az aktuális pályázati lehetőségek  a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu , , a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara