Decemberi aktualitások

A 2018. évi támogatási kérelmek ellenőrzése befejeződött, a 2018. évi kérelmek előlegeinek a kifizetése folyamatos ( december közepétől már nem indítanak utalásokat ) .

Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos tudnivalók

A 2016-ban kiállított kártya alapú őstermelői igazolványokat 2016 , 2017 , és 2018-ra érvényes betétlappal láttuk el , ezek az igazolványok 2018. december 31-ig érvényesek. Az érvényesség kezdeti dátuma a kártya jobb alsó sarkában található . Lehetséges az előre mutató hatályú ( 2019 január 1-től érvényes ) betétlapok kiállítása, elsősorban azon termelők esetében , akik 2019-es év első napjaiban kívánnak értékesíteni.( Ugyanis a tárgyévi első értékesítés előtt már érvényes igazolvánnyal ( betétlappal ) kell rendelkezni ).

 A 2019. március 20-ig igényelt betétlapokkal az őstermelői igazolvány visszamenőleges hatállyal január 1-től lesz érvényes.

Minden termelőt arra kérek, hogy nézzék át a kártya alapú őstermelői igazolványaikat, s amennyiben az érvényesség kezdete 2016. évre esik, úgy keressenek.

Új őstermelői igazolvány igénylése esetén a szükséges dokumentumok: személyi igazolvány , lakcímkártya , adóazonosító jel . Ezek az igazoló iratok eredetiben szükségesek , ugyanis digitalizálás után elektronikusan fel kell tölteni a NÉBIH rendszerébe. Szükséges még a használt földterületekről szóló, az őstermelői tevékenységet megalapozó dokumentum. ( földhasználati lap , magánokirat stb.)

            A gyümölcsültetvények telepítésének bejelentésével, illetve a meglévő ültetvények nyilvántartásával kapcsolatos 2007. évi CXXIX törvény (Termőföld védelméről szóló törvény ) módosítása következtében a 2018 január 1 előtt telepített 2500 négyzetméternél nagyobb ültetvényeket a gyümölcsültetvény kataszter felállításához nyilvántartásba kell venni a 2. számú melléklet szerint. A határidő 2018. december 31. A határidő elmulasztása bírság kiszabását vonhatja maga után.

A részletekről minden gyümölcsös gazdát kérek, hogy  érdeklődjenek.. A nyomtatvány a NÉBIH honlapjáról is letölthető . A legfontosabb szükséges adatok: A használt gyümölcsös helyrajzi száma, gyümölcs faj , fajta , fajta területe,sor és tőtávolság, alanyhasználat, telepítés ideje.

A postázási cím: Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatala Agrárügyi Főosztály Földművelésügyi Osztály6800 Hódmezővásárhely, Rárósi út 110.

            Az engedély nélkül megvalósult öntözési célú fúrt kutak legalizálásával kapcsolatosan a médiákban szinte minden héten jelenik meg híradás. Jelenleg a Parlament döntésére várunk, a NAK célja , hogy a moratórium 2020 december 31-ig kerüljön meghosszabbításra.

            2018 szeptember 1-től minőségbiztosítási és egyéb okokból a falugazdásznál mindennemű ügyintézés csak az Őstermelői igazolvány , ( vállalkozók esetében Kamrai kártya ) elektronikus beazonosítása után lesz lehetséges, ezért arra kérek mindenkit, hogy ezt ezentúl mindig hozzák magukkal.

            A 2018. évben Forráskúton és Zsombón a Falugazdász feladatok ellátása során 544 db egységes kérelem benyújtásában működtünk közre. Ezen felül a kérelem benyújtása mellett a másodvetések bejelentése, a káresemények bejelentése a kárenyhítési rendszerbe, illetve a vis maior események bejelentése, a termeléshez kötött támogatások bizonyos jogcímeihez nyújtott egyéb jegyzőkönyvek felvétele. Segítettünk az őstermelői igazolványok kezelésében , módosításaiban . A lehetőségünkhöz mérten próbáltuk a legtöbb információt átadni a gazdálkodásuk segítéséhez és a támogatások leigényléséhez.

Minden kedves termelőnek tisztelettel megköszönöm az éves munkáját, köszönöm a türelmet.

 

MINDEN KEDVES ÜGYFELEMNEK EZÚTON KÍVÁNOK KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS EREDMÉNYEKBEN GAZDAG BÉKÉS BOLDOG ÚJÉVET

 

Az aktuális pályázati lehetőségek  a www.szechenyi2020.hu , www.fvm.hu ,  a www.mvh.gov.hu és a www.nak.hu honlapokon megtalálhatók, kérem figyeljék ezeket az oldalakat is

 

                                                                       Tisztelettel : Nemzeti Agrárgazdasági Kamara